Blog Psicoteràpia Teràpia de parella: "Puc venir sol@?"

Els problemes en la parella són un dels principals motius de consulta de les persones que acudeixen al nostre despatx.

Però què entenem per teràpia de parella? Es pot treballar si només un membre està disposat a venir? Puc venir a teràpia si la meva parella no està per la labor?

 

La finalitat de la teràpia de parella és millorar la relació existent tot i que en ocasions l’èxit radica en promoure una bona i sana separació.

Els éssers humans som socials per naturalesa, vivim en grups, ens necessitem els uns als altres. La nostra vida passa per les relacions que establim amb els altres, ja sigui volgudament: els amics, la parella, la feina; o sense voler: la família, la ciutat o poble, el país, que en una primera instància no triem sinó que ens vénen donats.

D’aquest viure en companyia en diem conviure, i quan les persones convivim, d’aquest frec a frec en resulten situacions difícils que a vegades produeixen malestar i problemes que condicionen aquesta convivència.

 

El contracte de parella

Dir que les parelles no passen per moments difícils i que res els molesta l’un de l’altre, és un mite. A mesura que la relació de parella avança, va canviant donat que les necessitats individuals de cada membre també canvien.

Podríem dir que en el moment en que es va decidir emprendre el viatge conjuntament es va establir un contracte relacional, en el que cada membre va aportar les seves clàusules, que no són res més que les necessitats a cobrir de cadascú. En el moment en que aquestes necessitats individuals canvien, aquestes clàusules s’han de revisar, modificar i acceptar per part dels dos. Si en aquest diàleg de revisió hi ha desavinences, o simplement no es dóna, la parella pot veure perillar la seva continuïtat. Un dels possibles objectius de la teràpia de parella és acompanyar la diada en aquesta nova reformulació i facilitar la seva entesa.

 

Es pot treballar si només un membre està disposat a venir?

Generalment és un dels membres de la parella, el que acaba per fer el pas i demanar ajuda a un professional. En moltes ocasions, el malestar que produeixen les situacions conflictives acaba tenint més pes en un dels dos i és aquest el que acaba venint. En altres ocasions, la persona que no acut a consulta pot pensar que no té cap problema i no necessita acudir-hi, o creu que el “culpable” de la situació és l’altre.

Tot i que es pot pensar que una teràpia de parella, tal i com diu el seu nom, requereix que els dos membres acudeixin a consulta (i en segons quins casos és indispensable que així sigui), es poden aconseguir moltes millores treballant amb un dels dos. Un petit canvi promogut per la persona amb la que s’està treballant, pot acabar aconseguint una millora substancial en la relació. Podríem dir que el petit canvi que promou el membre de la parella actiu (en la teràpia), provoca un altre petit canvi en l’altre (la major part de les vegades de manera inconscient), i així successivament fins a fer-se evident que les coses prenen un altre caire i ja no són el que eren.

En aquests situació en la que només un acut a teràpia, és interessant poder parlar amb el membre de la parella que no ha cregut oportú venir, almenys, en una ocasió. El més fàcil és contactar per telèfon per a fer un primer sondeig de la situació, i si s’accedeix, tenir una visita que podria ser la única necessària.

La finalitat és conèixer la vivència que té l’altre sobre el que està passant: És per ell/a un problema? A què creu que és degut? Entén la posició de l’altre?, quines perspectives té respecte la relació: Considera que la dificultat es pot resoldre? Quines són les expectatives posades en la relació? Coincideix el projecte vital?

Respondre aquestes preguntes, ens ajudarà a emmarcar la teràpia i seguir treballant amb un dels dos. En aquest primer contacte, algunes persones que no tenien pensat venir, acaben canviant d’opinió i tenint un paper actiu en la teràpia.

 

En conclusió: Si tens problemes de parella, et sents malament i confós/sa, i la teva parella no està per la labor de demanar o acceptar ajuda d’un psicòleg, vine sol/a a consulta i parlem de les possibilitats que tenim d’ajudar-vos.

Demana CITA PRÈVIA i explica’ns el que us passa.

 

Teràpia de parella: “Puc venir sol@?”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *